Datele Eurostat noteaza ca barbatii sunt oarecum mai fericiti cu viata pe care o au, comparativ cu femeile. Bulgarii s-au declarat cei mai nefericiti cetateni din Uniunea Europeana. Pe o scara de la 0 la 10, satisfactia vietii a femeilor de la sud de la Dunare este de 5,6, iar a domnilor de 5,8.
Austria, tara cu cei mai fericiti locuitori din UE
Femeile din Ungaria sunt fericite de nota 6,5, iar barbatii de 7,7. In top se afla austriecii care au acordat nota 8. Sunt urmati de finlandezi cu 7,9 barbatii si 8 femeile. Desi femeile traiesc mai mult decat barbatii, acestea au o sanatate mai precara.
„Avem diferente intre natiuni, diferente intre etnii, intre zone geografice, intre rural si urban, intre barbati si femei, status marital, dar si intre tineri, adulti sau varstnici. Pe parcursul anilor, la nivel personal, satisfactia vietii sufera modificari deoarece avem prioritati si idealuri diferite in functie de varsta”, spune psihologul Mihai Copaceanu pentru adevarul.ro.
Structurile psihologice ale sexelor sunt diferite
„Ei iau lucrurile pe rand, nu pot face mai multe deodata precum femeile. Acestea din urma au de rezolvat mult mai multe probleme si solicitarea este una mai complexa. Plus ca multi barbati se multumesc cu putin, nu au obiective foarte inalte. Vor doar lucruri de baza. Daca le au, se declara satisfacuti. Si nu exagereaza atunci cand spun ca au o viata multumitoare”, spune psihologul Keren Rosner.
In schimb, doamnele nu au renuntat la „mostenirea” de a avea grija de casa si de copii. Sunt multe femei cu cariere de succes, care imbina perfect viata profesionala cu cea de familie.
„Inca nu s-au debarasat complet de aceste sarcini si pretentii familiale si sociale. Pentru ca ce spunea pana nu demult societatea? Cum arata bărbatul, asa este sotia. Acum, lucrurile s-au mai schimbat, dar sunt schimbari si in ceea ce priveste relatiile. Femeile sunt independente, dar nu mai au siguranta relatiei. Iar asta conteaza pentru ele mai mult decat conteaza pentru ei”, conchide psihologul psihoterapeut.