Datorită progreselor tehnologice, implanturile dentare reprezintă astăzi cea mai bună și eficientă opțiune pentru înlocuirea dinților lipsă. Sigur că vorbim despre o procedură complexă, dar privită în ansamblu, aceasta aduce numeroase beneficii pacienților: de la rezistență și durabilitate până la restabilirea funcției de masticație și îmbunătățirea fizionomiei.
Cum există mai multe tipuri de implanturi dentare, e de la sine înțeles că fiecare pacient va primi un plan personalizat de tratament. Cu toate acestea, există și situații în care, implantul dentar este contraindicat. Află mai multe detalii din rândurile următoare, unde îți vom prezenta portretul candidatului ideal pentru implanturi dentare.
Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este o mică rădăcină artificială, realizată adesea din titan, care se inserează în osul maxilar sau mandibular, cu scopul de a înlocui rădăcina naturală a dintelui pierdut. Acesta funcționează ca un dinte natural, fără să afecteze dinții vecini, prevenind pierderea osoasă. Așa cum spuneam încă din introducere, vorbim despre o procedură complexă, care implică timp și răbdare. Află etapele implantului dentar pe LLL Dental.
Candidatul ideal pentru implanturi dentare
Deși vorbim despre o opțiune ideală pentru înlocuirea dinților lipsă, candidații eligibili au câteva trăsături esențiale:
- Densitate osoasă – Pentru a fi susținut pe termen lung, implantul dentar trebuie inserat într-un os sănătos. Densitatea osoasă are un rol important pentru sănătatea danturii. În caz contrar, se pot recomanda diferite soluții de augmentare osoasă.
- Gingii puternice – Afecțiunile gingivale trebuie tratate înainte de a se insera implantul dentar. Acesta din urmă are nevoie de gingii puternice și sănătoase pentru a rezista pe termen lung.
- Angajamentul pacientului – Igiena orală are un rol cheie pentru întreținerea implantului, ceea ce ne trimite cu gândul la angajamentul pacientului, iar aici ne referim la o igienă orală strictă, dar și la măsurile de prevenție.
Cine nu poate beneficia de implanturi dentare?
Trecem de la portretul candidatului ideal la pacienții care nu pot beneficia de implanturi dentare, dar nu înainte de a-ți spune că cei mai mulți oameni care ajung la somatologie pot opta pentru un plan de tratament personalizat, care să includă intervenția de implant dentar. Există și situații excepționale, iar aici ne referim la:
- Pacienții care nu au ajuns la vârsta maturității și ale căror maxilare nu s-au dezvoltat complet;
- Pacienții care consumă excesiv alcool;
- Pacienții care consumă substanțe stupefiante;
- Femeile însărcinate;
- Pacienții care suferă de boli cronice severe decompensate: diabet sau boli autoimune;
- Pacienții care au trecut prin diferite proceduri sau tratamente care implică radiații;
- Pacienții care suferă de bruxism sever.
Evaluarea pentru implanturi dentare
Evaluarea stării de sănătate este un pas esențial în stabilirea planului de tratament. Medicul va analiza cavitatea orală, va face radiografii, îți va propune și alte analize sau investigații, iar la final va lua o decizie complet documentată. E important să te adresezi specialiștilor și să te lași îndrumat în tot acest proces.
În baza evaluării se va stabili dacă poți beneficia de această intervenție, dacă trebuie să fii supus altor proceduri inițiale sau dacă te potrivești, mai degrabă, pentru alte opțiuni de restaurare dentară. Relația dintre medic și pacient e foarte importantă pe toată perioada tratamentului: pacientul trebuie să fie sincer și realist, să accepte propunerile și recomandările medicului, iar acesta din urmă trebuie să găsească cele mai bune soluții, adaptate cerințelor specifice.
Așadar, implantul dentar se adresează pacienților care au gingii puternice, nu suferă de atrofie osoasă și sunt dispuși să își creeze o rutină riguroasă pentru îngrijirea dinților. Cu o evaluare minuțioasă și o colaborare strânsă, implanturile dentare pot reprezenta o soluție eficientă și de lungă durată, restabilind funcția de masticație, sănătatea orală, încrederea și frumusețea zâmbetului.