Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Anul 2020 si-a pus amprenta negativa asupra economiei mondiale, lucru observat inclusiv prin declinul vanzarilor de autovehicule, fie ele noi sau second-hand.
O mare parte dintre potentialii cumparatori a recurs la serviciile de decodare a seriei de sasiu pentru a evita cheltuieli neasteptate pe defecte ascunse sau masini cu daune semnificative vandute ca „impecabile”.

Metodologia cercetarii
In acest context, carVertical a efectuat un studiu detaliat al rapoartelor generate in baza de date, alcatuind un top 5 al celor mai populare modele analizate pe site in Romania. Prin intermediul acestei platforme, persoanele interesate de o anumita masina second-hand pot introduce seria de caroserie (VIN) a acesteia si afla informatii valoroase, cum ar fi kilometrajul inregistrat oficial in service-uri autorizate si/sau in cadrul inspectiilor periodice, posibilele daune si costurile de reparatie, defecte comune, specificatii detaliate (lista de echipamente in functie de disponibilitatea acesteia) si multe altele.
Datele obtinute in cadrul acestui studiu arata anumite masini ca fiind in topul cautarilor, dar acest fapt nu inseamna ca acele modele sunt si cele mai cumparate sau populare din Romania. Rezultatele prezentate aici reflecta interesul fata de aceste modele de masini listate pe site-urile de vanzari la mana a doua.

In cadrul acestei analize au fost luate in calcul peste 500.000 de rapoarte unice efectuate pe site in perioada Ianuarie 2020 – Decembrie 2020.

Top 5 modele auto populare in Romania
Acest clasament este efectuat in functie de procentul de rapoarte efectuate pentru un anumit model din totalul de rapoarte de verificare generate pe site in Romania.

1. Volkswagen Passat – 6,44% din toate rapoartele
Passat-ul se numara printre cele mai populare masini din Romania inca din anii ’90, modelele din anii 2009, 2010 si 2016 fiind cele mai frecvent analizate pe carVertical.
Generatiile B6 (2005-2010) si B7 (2010-2015) sunt la mare cautare datorita abundentei de piese disponibile, confortului si „etichetei” de masina adaptata atat condusului urban cat si extraurban.
Cu trecerea timpului, aceste masini au inceput sa aiba probleme si pe partea de caroserie, cu numeroase puncte predispuse coroziunii, mai ales in generatia B6.
Generatia B8 (2015-) pare a fi mai fiabila, insa este dificil sa tragem concluzii deoarece este o masina relativ recent lansata pe piata.
Atentie la exemplarele de Volkswagen Passat de culoare bej/crem cu provenienta Germania deoarece acestea sunt adesea folosite drept masini de taxi.

2. Volkswagen Golf – 5,28% din toate rapoartele
VW Golf este hatchback-ul etalon pentru majoritatea clientilor care isi doresc o compacta incapatoare si versatila. O mare parte dintre rapoartele realizate sunt pentru masini fabricate in perioada 2008-2010.
Golf V (2003-2010) a avut diverse probleme mai grave sau mai putin grave, in functie de motorizare si cutia de viteze aleasa.
Motoarele FSI aspirate tind sa fie lipsite de putere si pot consuma ulei in cantitati mari, in vreme ce 2.0 TDI a avut mai multe defecte cauzate de injectoare si altele.
Pe piata SH majoritare sunt 1.4 FSI, 1.6 FSI, 1.9 TDI impreuna cu exemplarele mai rare TSI si 2.0 TDI.
Golf VI (2008-2013) este o compacta ergonomica si evoluata in comparatie cu Golf VI desi imparte numeroase elemente cu acesta.
Problemele sale bine-cunoscute sunt la cutiile DSG, la distributiile pe lant ale motoarelor TSI, cu precadere 1.2 TSI si durata de viata scurta a lui 1.4 TSI 160 cp cu turbocompresor si compresor mecanic.

3. Audi A4 – 4,43% din toate rapoartele
Generatiile B7 si B8 ale lui Audi A4 sunt foarte populare si pe strazile din Romania, cel mai frecvent analizate fiind exemplarele din anii 2009, 2010 si 2013.
Audi A4 B7 este recunoscuta in randul pasionatilor brandului ca fiind mai fiabila decat succesoarea sa, A4 B8.
Problemele acestei generatii sunt comune cu cele ale Golfului V impreuna cu alte aspecte specifice, cum ar fi compresoarele de aer conditionat care pot ceda in timp.
Audi A4 B8 are o oferta de motorizari mai redusa fata de predecesorul sau dar aduce un plus de modernitate intregii masini.

4. BMW Seria 3 – 4,27% din toate rapoartele
Rapoartele cele mai numeroase au fost create pentru autovehicule fabricate in perioada 2005-2007.
Aparut in 1997 si retras in 2006 odata cu aparitia lui E90, BMW Seria 3 E46 a fost gandit ca un sedan compact si elegant, scopul acestuia nefiind intrecerile ilegale sau drifturile.
Ca orice masina mai veche de 10 ani, E46 are dupa caz probleme cu rugina, consumul de ulei in cazul motoarelor pe benzina si diverse probleme pe partea de admisie si nu numai in cazul propulsoarelor Diesel.
Generatia E90 (2004-2013) tinde sa fie mai „sobra”, o masina mai matura, mai sigura si mai bine echipata.
Masinile mai „accesibile”, mai ales cele cautate in tara noastra, sunt dotate cu motoare diesel de 2.0l, de preferinta cod motor M47, fabricat intre 2005 si 2007.

5. BMW Seria 5 – 3,66% din toate rapoartele
BMW Seria 5 F10 a aparut in 2009 ca succesor al E60-ului, promitand un plus de confort, fiabilitate si modernitate. Exemplarele cele mai analizate sunt fabricate intre 2010 si 2012.
Aceasta generatie exista in diverse caroserii, sedanul este denumit F10, break-ul F11 (Touring), varianta Gran Turismo F07, existand si un F18 fabricat pentru piata chineza, avand ampatamentul marit.
Exista o varietate de motorizari atat diesel cat si pe benzina, inclusiv o varianta hibrida. In tara noastra sunt mai frecvente motorizarile diesel datorita fiabilitatii si consumului.
Problemele comune ale acestei generatii sunt in general suspensia pe puntea spate (daca modelul ales este dotat cu perne de aer), suspensia adaptiva si lanturile de distributie in cazul modelelor 518d si 520d (motoarele diesel in 4 cilindri cod N47D20).

In concluzie, preferintele clientilor de masini second hand din Romania sunt in continuare axate pe masinile germane, in parte datorita confortului oferit si a imaginii dar si a preturilor relativ mici de achizitie chiar daca in unele cazuri intretinerea se poate dovedi nu tocmai ieftina.
Daca sunteti interesati de unul dintre modelele descrise mai sus, economisiti bani si timp pretios efectuand inaintea cumpararii o verificare a seriei de sasiu.
In general, o masina bine pastrata beneficiaza de informatii detaliate in raport in vreme ce un exemplar cu revizii sau reparatii post-accident facute in service-uri neautorizate va avea un raport mai sarac in amanunte. In acest caz „nicio informatie nu este chiar o veste buna”.

Citeste si

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here