Doar 2 zile ne mai despart de Halloween. Cu toate ca este o sarbatoare, in Romania este mai mult un prilej de a organiza petreceri tematice sau diferite evenimente. In cele ce urmeaza va prezentam simbolistica acestei sarbatori.

Halloween este prescurtarea de la All-hallow-evening, adica ziua tuturor sfintilor. Sarbatoarea este de origina celtica si este sarbatorita in state precum SUA, Irlanda, Puerto Rico, Canada, Marea Britanie, Australia sau Noua Zeelanda. Traditia spune ca in noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele bune, dar si cele rele traverseaza granita dintre lumea noastra si cea de dincolo. Isi are originile intr-un festival celt numit „Samhain” care era organizat cu scopul de a strange recolte. Manifestarile erau similare cu cele din ziua de astazi: costume infricosatoare, transformarea dovlecilor in felinare sau celebrul trick-or-treat.

Curiozitati despre Halloween

  • primele JackO Lanterns erau facute din napi cartofi si sfecla rosie;
  • bufnitele sunt decoratiuni deoarece in Europa Medievala se considera ca sunt vrajitoare;
  • culorile asociate cu Halloween sunt portocaliu si negru. Portocaliul semnifica putere si rabdare, iar asocierea cu maro si auriu semnifica recoltele toamnei. Negrul este culoarea mortii, care amineste de scopul initial al sarbatorii care marcheaza trecerea dintre lumi.
  • fobia de Halloween se numeste Samhainofobie.

Halloween in Romania

Sarbatoarea nu are nicio valenta religioasa sau spirituala pentru poporul roman. Cluburile organizeaza petreceri de groaza pentru tineri, iar dress code-ul trebuie sa fie cat mai infricosator. In aceasta perioada s-au dezvoltat afaceri profitabile pentru cei care inchiriaza astfel de tinute sau care realizeaza make up-uri tematice. Nici magazinele nu au cum sa rateze aceasta zi. Pe rafturile din supermarketuri si nu numai, gasiti fel de fel de accesorii sau decoratiuni.

Mergi la vreo petrecere tematica de Halloween?

Share.
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Exit mobile version