De fiecare dată când dorim să începem administrarea unui supliment alimentar, este bine să ne documentăm înainte asupra posibilelor efecte secundare. Chiar dacă sunt numai suplimente, unele dintre ele pot conține anumite ingrediente care trebuie administrate cu precauție.
Ce sunt suplimentele cu colagen?
Colagenul face parte din familia proteinelor care se regăsesc la toate mamiferele. În privința rolului sau în organism, el intră în structura pielii, oaselor, cartilajelor, mușchilor, având rolul de a ajuta țesuturile să își mențină elasticitatea. Astfel, colagenul este produs de organismul nostru în mod natural, pe toată durata vieții. Cu toate acestea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, producem o cantitate tot mai mică de colagen, influențat inclusiv de factori de mediu și stres.
În aceste situații intervin suplimentele care conțin colagen. Acestea sunt de obicei sub formă de pudră și folosesc amino acizi pentru a stimula și mări producția naturală de colagen. În aceste condiții, cu toții ne întrebăm dacă există totuși și aspecte negative de care trebuie să ținem cont, în administrarea unui asemenea supliment.
Efecte secundare pe termen scurt
În general, peptidele cu colagen pot fi administrate în siguranță și s-au raportat foarte puține efecte secundare. Cu toate acestea, fiecare individ este diferit și organismal fiecăruia dintre noi reacționează într-o altă formă.
Multe dintre efecte nu pot fi legate neapărat de administrarea acestor suplimente ci pot fi declanșate de cu totul alti factori:
- Gust neplăcut în gură. Au fost persoane care s-au plâns de acest gust neplăcut în perioada administrării suplimentelor cu colagen. Specialiștii recomandă amestecarea lor în smoothie sau cafea, pentru a masca gustul și pentru a fi ușor de administrat. Există desigur și variante de astfel de suplimente cu arome, special pentru persoanele care nu tolerează gustul clasic.
- Disconfort abdominal. Anumite persoane au raportat senzație de balonare și disconfort în toată zona abdominală. Acesta nu este un simptom obișnuit și cel mai probabil are legătură cu aditivii folosiți de către companiile producătoare
- Reacții alergice. Întotdeauna trebuie să avem grija să citim toată lista ingredientelor și de unde provine colagenul (pește, pui, vită, etc.). Acest lucru este important pentru persoanele care au alergii la anumite ingrediente.
- Pentru vegani. Niciun astfel de supliment nu este vegan deoarece peptidele de colagen sunt numai de proveniență animală.
Pentru orice informație necesară pe care nu o regăsiți pe prospectul produsului, cel mai bine este să ne adresăm medicului specialist sau companiei producătoare.
Efecte benefice pe termen lung
Efectele pe termen lung ale administrării de suplimente cu colagen sunt unele foarte bune. Pentru că sunt predigerate, fragmentele de colagen pot fi absorbite direct și circulate astfel în tot organismul.
Beneficii asupra frumuseții
Studiile au arătat că aceste peptide cu colagen pot susține elasticitatea pielii, nivelul de hidratare, textura și densitatea colagenului pielii. Aceasta deoarece peptidele stimulează producerea naturală a moleculelor de colagen. Mai mult decât atât, acestea au beneficii și la nivelul părului și unghiilor. Keratina, principalul ingredient al părului, este compusă din amino acizi, mulți dintre ei găsiți în suplimentele cu colagen. În privința unghiilor, sunt studii care au arătat că persoanele care au luat suplimente cu colagen în fiecare zi timp de 24 de săptămâni, a susținut sănătatea acestora, respectiv faptul că au crescut mai repede, nu s-au mai rupt și au avut un aspect general îmbunătățit.
Beneficii asupra sistemului digestiv
Unul dintre motivele pentru care suplimentele de colagen au devenit atât de răspândite, este beneficiul asupra sănătății sistemului digestiv. Unul dintre amino acizii din colagen, L-glutamatul, susține buna funcționare a intestinelor prin neutralizarea stresului oxidativ și acționează că o sursă majoră de energie pentru celulele intestinale.
Beneficii asupra articulațiilor, mușchilor și oaselor
Colagenul are un rol foarte important în articulații, mușchi și oase. Cercetările în domeniu au arătat că suplimentele susțin toate cele 3 sisteme. În privința articulațiilor, suplimentele cu colagen le îmbunătățesc mobilitatea; la nivelul oaselor – este asigurată menținerea densității lor, iar în cazul mușchilor, sunt benefice în special pentru persoanele care fac efort fizic, ajutând la creșterea masei musculare.