Tunelurile sunt prezente in reteaua de transport din statele cu relief predominat montan. Europa se poate mandri cu tuneluri intinse pe zeci de kilometri. In cazul in care te-ai intrebat care sunt cele mai lungi tuneluri europene, iti raspundem mai jos la aceasta curiozitate.

Gotthard Base Tunel

Are o lungime de 57 de kilometri si se bucura de titlul de cel mai lung tunel feroviar din lume. Este si nucleul noii axe feroviare transalpine AlpTransit. A fost inaugurat pe data de 11 decembrie 2016. Tunelul Gotthard este situat la o altitudine de 2450 in Alpii Elvetieni. Fiind cel mai adanc tunel feroviar de pana acum. Este utilizat atat pentru transportul de pasageri, cat si de marfuri intre nordul si sudul Europei.

Tunelul Manecii

Este al doilea cel mai lung tunel din Europa care leaga Franta de Marea Britanie. Portiunea subacvatica a Tunelului Manecii se extinde sub Canalul Manecii, in stramtoarea Dover, si are cel mai lung segment submarin din lume, -39 km, scrie libertatea.ro. Constructia a durat 6 ani si a fost inaugurat in anul 1944.

Tunelul Guadarrama

A fost construit cu scopul de a reduce timpul de calatorie dintre Madrid si Segovia. Cele 2 destinatii erau separate de lantul muntos Sierra de Guadarrama. Constructia a durat 5 ani. Inainte, durata calatoriei era de 1 ora, iar acum este de 30 de minute. Tunelul Guadarrama se intinde pe 28,4 km fiind cel mai lung tunel din Spania si al cincilea din lume.

Tunelul Laerdal

Este un tunel rutier din Norvegia intre Laerdal si Aurland. Are o lungime de 24,5 km si a fost construit pentru a inlocui feribotul si pasajul montan in timpul iernii. Tunelul Laerdal dispune de lumini si sectiuni drepte limitate.

Share.
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Exit mobile version